Route en bezienswaardigheden weg Geiranger-Trollstigen

De 104 kilometer lange weg Fylkesvei 63 in Noorwegen, bekend als de weg Geiranger-Trollstigen, is één van de National Scenic Routes. Dit zijn officieel de mooiste wegroutes van Noorwegen.

Langs de route zijn diverse bezienswaardigheden, waaronder uiteraard de hoogtepunten Trollstigen en de Geirangerfjord.

Lees meer over de toeristische route Geiranger-Trollstigen >
 

Trollstigen en Trollstigheim

De Trollstigen (➚) is één van de hoogtepunten van de National Scenic Route, de route is zelfs ernaar vernoemd. De Trollstigen is één van de bekendste wegen van Noorwegen en telt 11 haarspeldbochten. Van onderaan de bergen brengt het je naar 858 meter boven zeeniveau. De weg is één van de snelst stijgende wegen van Europa. Niet alleen dit maakt de weg bijzonder, ook de omgeving. In de omgeving zijn meerdere watervallen, zoals de 240 meter lange Stigfossen. Onderweg op de Trollstigen zal je meerdere keren de Stigfossen passeren, gezien deze letterlijk tussen de weg doorgaat.

Bij de Trollstigen zijn zowel beneden als boven de berg rustplaatsen, waar je even je voertuig kan parkeren en kan genieten van de prachtige omgeving. Bovenop de berg is tevens uitkijkplatform Trollstigheim. Het platform hangt 200 meter hoger dan de weg, zodat je een mooi uitzicht hebt over de Trollstigen en de vallei. Daarnaast is er ook een bezoekerscentrum, waar informatie over de bergweg te vinden is en het mogelijk is om souvenirs en eten en drinken te kopen.
 

Gudbrandsjuvet

Onderweg loopt de weg Geiranger-Trollstigen langs de Gudbrandsjuvet, een ravijn waar de rivier Valldøla doorheen stroomt. Langs de weg is een uitkijkplatform, waar je een geweldig zicht hebt over de 5 meter smalle en 20-25 meter diepe kloof. De sanitaire voorzieningen bij het uitkijkpunt zijn in de wintermaanden gesloten.
 

 

Juvet Landscape Hotel

Noorwegen staat niet alleen bekend om het natuurschoon, maar ook om de architectuur. Het land toont deze architectuur dan ook graag aan toeristen en heeft dit zelfs toegepast bij de verschillende toeristische routes. Net als het uitkijkpunt bij de Gudbrandsjuvet, is ook het Juvet Landscape Hotel ontworpen door Jensen & Skodvin. Dit architectenbureau heeft het inmiddels bekende hotel ontworpen als 9 vrijstaande kamers, allen volledig aangepast aan het landschap en met muren van glas. Hotelgasten hebben zo een prachtig uitzicht op de Noorse natuur.
 

Linge Ferjekai

Tijdens het rijden van de weg Geiranger-Trollstigen is de overtocht per veerboot van Linge naar Eidsdal ook een hoogtepunt. Het is een moment om even tot rust te komen en aan boord te genieten van het uitzicht. Voordat je aan boord gaat, is er nog een bezienswaardigheden. Bij de kade ligt de Linge Ferjekai, een speciale wachtkamer waar je door de grote ramen een mooi uitzicht hebt over de fjord.
 

Ørnesvingen en Ørneveien

Zowel de Ørneveien als de Ørnesvingen zijn bezienswaardigheden die je tijdens de rit niet kan missen. De Ørneveien is de weg die toegang geeft tot het dorp Geiranger (➚), gelegen in de Geirangerfjord (➚). De weg leidt weggebruikers in 11 haarspeldbochten de steile helling af naar het dorp, of de heuvel op als je vanuit Geiranger naar de Trollstigen rijdt. De weg kan gezien worden als mini-Trollstigen.

Direct naast de weg, bij de laatste haarspeldbocht, ligt uitkijkpunt Ørnesvingen. Ook dit uitkijkpunt is een architectonisch hoogstandje. Niet alleen geeft het uitkijkplatform een mooi uitzicht over de Geirangerfjord en waterval de Zeven Zusters, ook heeft het een eigen waterval die over een glasplaat naar het dal leidt.
 

Geiranger en Geirangerfjord

De Geirangerfjord (➚) en het hierin gelegen dorpje Geiranger (➚) is één van de hoogtepunten waar de weg Geiranger-Trollstigen om draait. De fjord behoort tot één van de mooiste ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het telt meerdere bekende watervallen, waaronder de Zeven Zusters.
Het dorp Geiranger is niet groot en is geheel gericht op toerisme. Jaarlijks meren honderden cruiseschepen met duizenden passagiers aan in de haven van het dorp. Op een drukke zomerdag is het toerisme goed merkbaar, andere dagen voelt Geiranger als een typisch Noors dorp met de nodige voorzieningen.
 

Flydalsjuvet

De Geirangerfjord is zo mooi en bijzonder, dat er meerdere uitkijkplatformen zijn langs de weg Geiranger-Trollstigen. Daarnaast kan je via een zijweg nog naar Dalsnibba, om te genieten van het uitzicht op de Geirangerfjord vanaf het hoogste uitkijkplatform van Europa dat bereikbaar is via de weg.

Bij het dorp Geiranger ligt uitkijkplatform Ørnesvingen en aan de rand van de Geirangerfjord ligt rustplaats Flydalsjuvet. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de fjord. Het uitkijkplatform zelf is ook heel bijzonder, het ligt namelijk bij de Flydalsjuvet-kloof en telt een hoger en lager gelegen platform. Deze platformen zijn met een loopbrug met elkaar verbonden. De sanitaire voorzieningen bij het uitkijkpunt zijn in de wintermaanden gesloten.