Over de toeristische route Trollstigen – Geiranger

De toeristische route Trollstigen – Geiranger is officieel één van de mooiste routes door Noorwegen. Het is onderdeel van de 18 National Scenic Routes, in het Noors de Nasjonale Turistveger genaamd. Dit zijn de mooiste wegen van Noorwegen.

De route bestrijkt de hele snelweg Fylkesvei 63 en brengt je onderweg langs onder andere de Trollstigen en Geirangerfjord, waar de route ook naar is vernoemd. De route is echter een stuk langer dan het stuk weg tussen beide hoogtepunten. De route begint in Sogge Bru en loopt over een lengte van 104 kilometer naar Langvatnet. Onderweg zie je de pracht en diversiteit van het Noorse landschap, zo gaat de route onder andere langs valleien, aardbeienvelden, fjorden, bergen en diverse uitkijkpunten. Het hoogste punt van de weg is gelegen op 1038 meter boven zeeniveau. Om de gehele route te rijden, moet je onderweg de veerboot nemen tussen Linge en Eidsdal.
 

Aanleg van de route

De gehele route van de toeristische route Trollstigen – Geiranger is door de eeuwen heen gevormd. Zo was er eeuwenlang een pad tussen Åndalsnes en Valldal, op deze route werd vervolgens in 1916 werd gestart met de aanleg van de Trollstigvegen. Dit is de weg bij de Trollstigen. In 1936 werd de nieuwe weg over de Trollstigen geopend (in het Nederlands ook wel Trollentrap genoemd).

Ook lag er al sinds 1889 een verbinding tussen Stryn en Geiranger, die door de jaren heen verbeterd is en aangepast voor het toegenomen en veranderde verkeer. De route is vandaag de dag echter nog steeds nagenoeg hetzelfde.

In 1956 werd de de aanleg van de Ørneveien (ook Adelaarsweg genoemd) tussen Geiranger en Eidsdal afgerond, waarmee er na eeuwen een directe verbinding ontstond tussen Geiranger en Trollstigen. Met de voltooiing van de weg werd de veerboot tussen Geiranger en Valldal overbodig en werd de reistijd fors korter. Vandaag de dag moet tijdens de 104 kilometer lange route van weg Fv63 nog wel één ferry worden genomen, namelijk de ferry tussen Linge en Eidsdal.
 

Hoogtepunten en UNESCO Werelderfgoed

De Noorse snelweg Fv63 leidt langs diverse hoogtepunten, waarvan de Trollstigen en Geiranger de bekendste zijn. De toeristische route is door de Noorse overheid dan ook Trollstigen – Geiranger genoemd.

De bekendste hoogtepunten zijn ook hetgeen waar de toeristische route Trollstigen – Geiranger om draait, onderweg zijn er diverse uitkijkplatformen waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Trollstigen (➚) of de Geirangerfjord (➚). Tijdens de reis is het een aanrader om hier zeker een stop te maken en van het uitzicht te genieten. De Trollstigen is een unieke en bijzondere weg dat bekend staat om de haarspeldbochten en de Geirangerfjord behoort tot de mooiste fjorden ter wereld. De Geirangerfjord is zelfs één van de twee Noorse fjorden die door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. De andere Noorse fjord is de Naeroyfjord (➚).
 

 

Delen van de weg dicht in de winter

Veel Noorse wegen lopen dwars door de bergen en worden in de winterperiode bedekt onder een dikke laag sneeuw, zo ook delen van weg Fv63. Delen van de toeristische route zijn daarom tijdens de wintermaanden afgesloten en niet begaanbaar.

De Trollstigen is meestal dicht tussen oktober en mei en het stuk weg tussen Geiranger en Langvatnet is vaak afgesloten tussen november en mei. De daadwerkelijke afsluiting verschilt per jaar en is afhankelijk van de sneeuwval.
 

Wandelen en fietsen

Noorwegen staat bekend als prachtig land om fietstochten en wandeltochten te maken. Trollstigen en Geiranger zijn bij uitstek prachtige omgevingen voor dergelijke tochten.

Rondom de Geirangerfjord zijn diverse prachtige wandelroutes, waarbij je optimaal kan genieten van het uitzicht op het fjord, het dorp Geiranger en de wonderschone watervallen die het fjord telt. Tevens zijn er verschillende fietstochten mogelijk.

De Trollstigen is een uitdagende weg met 11 haarspeldbochten. De bergweg is daarom erg populair bij automobilisten en motorrijders. De haarspeldbochten zijn uitdagend en onderweg heb je een geweldig uitzicht. Zowel de Trollstigen als de gehele toeristische route Trollstigen – Geiranger zijn populair bij de wielrenners en fietsers. Wel wordt aangeraden om voor of na het hoogseizoen de tocht te maken, omdat in juli en augustus er extra veel verkeer op de weg is.
 

Zie de omgeving vanaf het water

Onderdeel van de toeristische route Trollstigen – Geiranger is de veerboot overtocht tussen Linge en Eidsdal. Naast deze veerboot, zijn er meer mogelijkheden om de omgeving vanaf het water te ontdekken. De Geirangerfjord is een populaire stop en bestemming voor cruiseschepen. Vanuit het dorp Geiranger gaan er ook veerdiensten, onder andere naar Hellesylt. Tijdens de overtocht vaar je door de Geirangerfjord en kom je ook langs de bijzondere watervallen, zoals de Zeven Zusters (Syv Søstrene), Bruidssluier (Brudesløret) en de Aanbidder (Friaren).